Blues Breakers

Blues Breakers

De Bluesbreakers is opgericht in 1995 door een van Nederlands bluesmannen van het eerste uur, Dik Korving (gitaar en zang). De band was eigenlijk een doorstart van de White Bluesband, die al vanaf de jaren ’70 de bluespodia in Europa onveilig maakte.

Waar de meeste bluesbands in Nederland zich tegenwoordig op de bluesrock richten, houdt de BluesBreakers het op traditional blues maar dan wel in al zijn vele facetten en stijlen. Tegelijkertijd probeert de band om een Europese draai aan de muziek te geven. Dit wordt nog het best geillustreerd door hun album Riverside uit 2012, waar op de hoes geen Amerikaanse juke joints of grootstedelijke neonletters prijken, maar heuse Hollandse windmolens in een groene polderweide.

Desondanks heeft de band een internationaal karakter. De mondharmonica wordt al vanaf het begin verzorgd door de Duitse Reinhard Sämisch en sinds 2011 maakt de Amerikaanse Nederlander Francesco Frentrop (toetsen en zang) deel uit van de band. Die laatste is samen met Dik Korving ook verantwoordelijk voor het eigen repertoire, dat met name in het buitenland goed wordt ontvangen. Zo zijn de nummers van de heren al te horen geweest op bluesprogramma’s in de Vs, Rusland, Uk, Frankrijk, Duitsland, België en Kroatië.

Met sterke teksten en composities die vaak net even een andere twist hebben weten ze langzaam maar zeker de critici voor zich te winnen.

De Bluesbreakers heeft verschillende internationaal bekende acts begeleid, waaronder: Dr. Feelgood (uk), Willie Foster (us), John Campbelljohn (ca), Keith Dunn (us), Dave Hole (au), Magic Frankie (nl), Marty Hall (ca), Chris Jones & Steve Baker (uk), Mike Anderson Band (dk), Nico Christiansen (nl), The Stewart Barnes Band (uk) en DieDra (us).