Lefthand Freddy

Lefthand Freddy

Lefthand Freddy behoort volgens de kenners al vele jaren tot de Eredivisie van de Blues! Lefthand Freddy (Fred Reining, 1958) liet midden jaren '80 voor het eerst van zich horen als solo artiest, waarbij hij zijn voorliefde voor de 'oude klassiekers' niet onder stoelen of banken steekt en opvalt door zijn creatieve spel en originele benadering.

 

Begin jaren '90 formeert hij 'Lefthand Freddy & The Aces' waarmee hij in de periode tot 2002 in totaal 4 CD's uitbrengt, die alle door de vaderlandse én internationale muziekpers bejubeld worden (de 1ste release 'Buried In Blues' is ondertussen een collectors item!). Daarbij tourt de band in Belgie, Duitsland en Italie en speelt op belangrijke grote festivals (Gloucester Bluesfestival, Leverkusener Jazztage, Sziget Boedapest).

 

Eind jaren '90 wordt het trio versterkt met toetsenist William Kooistra, die op de 4e CD 'Urban Blues Adventures' voor het eerst van de partij is en tijdens de vele optredens met zijn Hammond een belangrijke aanwinst blijkt te zijn. In februari 2006 zijn in een studio in Groningen de eerste opnames van de voorlopig laatste CD 'Back On Track', met de nieuw bassist Feico Nijdam én onder de nieuwe naam: Lefthand Freddy. De release is in juni en de reacties van de media en het publiek zijn wederom zéér positief. In 2007 speelt de band voor de 2e keer op het welbekende Sziget festival in Boedapest en maakt daar veel indruk. Later dat jaar overlijdt helaas toetsenist vriend William Kooistra, waardoor Fred noodgedwongen een behoorlijke rustperiode inlast en later besluit verder te gaan in de voor hem vertrouwde 'powertrio' bezetting.

 

Na bijna 20 jaar vrijwel in dezelfde samenstelling te hebben gespeeld, doet in september 2009 drummer Hans Waterman (ex Cuby & The Blizzards, Solution etc.) voor het eerst mee. Zijn ervaring en benadering inspireren Lefthand en zorgen voor nieuw elan en spelplezier. Lefthand Freddy is top!